CV

Tapio Tuomela (s. 1958) opiskeli sävellystä Sibelius-Akatemiassa opettajinaan Magnus Lindberg, Eero Hämeenniemi ja Paavo Heininen, suoritettuaan sitä ennen diplomitutkinnot pianonsoitossa ja orkesterinjohdossa. Jatko-opintoja hän on harjoittanut Vilnan konservatoriossa, Eastman Schoolissa USA:ssa (Master-tutkinto), Berliinin Taidekorkeakoulussa ja monilla mestarikursseilla (mm. Pariisin IRCAM:n musiikkiteknologian kesäkurssi). Hänellä on musiikin tohtorin tutkinto Sibelius-Akatemiasta, jossa hän toiminut sävellyksen, orkestraation ja partituurisoiton tuntiopettajana vuodesta 2005 ja lehtorina vuodesta 2018. Tuomelalla on ollut sävellyskonsertti Sibelius-Akatemiassa 2008 ja Helsingin Musiikkitalossa 2018, Helsingin Juhlaviikkojen kesäkonserttisarjassa 1991, Pariisin Suomi-instituutissa 2003 sekä profiilikonsertit Antwerpenin Suomi-Instituutissa 1998 ja Turun Aboa Novassa 2008. Hänen kokeellinen kamarioopperansa Korvan Tarina oli uuden Oopperatalon Alminsalin ensimmäinen uusi produktio, ja Kalevala-aiheinen Äidit ja tyttäret (libretto: Paavo Haavikko) oli aloittamassa vuoden 2000 suomalaista oopperaboomia ja toinen Suomen ehdokkaista Pohjoismaisen musiikkipalkinnon saajaksi. Ooppera ilmestyi saksalaisen Musikado-levymerkin Aulos-sarjassa 2008. Tuomelan musiikkisatu Antti Puuhaara on esitetty tähän mennessä lähes 30 kertaa, muun muassa Pariisin Bastille-oopperan auditoriossa ja Orsayn museossa sekä Helsingin Musiikkitalossa. 2010 ranskalainen Actes Sud julkaisi sen Hannu Väisäsen kuvittamana äänikirjana. Samana vuonna ALBA julkaisi kaikki Tuomelan kuoroteokset kokoavan Helsingin Kamarikuoron Loitsut-levyn ja Radion sinfoniaorkesteri ja YLE Teema esittivät Tuomelalta tilatun musiikin kokoillan mykkäelokuvaan Noidan kirot.

Muista oopperoista  Tommi Kinnusen menestyskirjaan pohjautuva Neljäntienristeys esitettiin tammikuussa 2017 Oulun Kaupunginteatterissa kymmenen kertaa täydelle salille.  Myös vuonna 2022 kantaesitetyn Karvalakkioopperan kaikki näytökset Rovaniemellä ja Kansallisoopperan Alminsalissa olivat loppuunmyytyjä.

Hänen kolmas sinfoniansa ”Crossroads” päätti Suomen Kulttuurirahaston rahoittaman Suomi 100 – Sibeliuksen perilliset -tilaussävellyssarjan Lahden Sibeliustalossa Itsenäisyyspäivänä 2017. Muita hänen teoksiaan on esitetty festivaaleilla sekä kuoro- ja orkesterikonserteissa kaikissa Pohjoismaissa, USA:ssa ja Englannissa, Espanjassa ja Portugalissa, Benelux-maissa sekä varsinkin Saksassa, Ranskassa ja Venäjällä.  Nimikkosäveltäjänä hän on ollut Nordic Music -festivaalilla Pietarissa 2005 ja  Musiques Demésurées- festivaalilla Clermont-Ferrandissa Ranskassa 2006.

Tuomela on tehnyt myös taiteellista tutkimusta 2010-luvulta alkaen. Osana tohtorintyötään hän mm. sävelsi sarjan kaksikielisiä lauluja ja kirjoitti aiheesta artikkelin ”Halkeama” (Sibelius-Akatemian julk.sarja, 2014). Tuorein artikkeli ”Nuoteista soittajan hahmot” julkaistiin v. 2020 Taidekorkeakoulun Teatterikoulun pedagogisessa esseekokoelmassa ”Toiminnasta sanoiksi”.

Tuomela on palkittu mm. Suomen Itsenäisyyden 70- ja 75-vuotisjuhlasävellyskilpailuissa ja sijoittunut tuomariston suosituslistalle Unescon Rostrumissa kahdesti. Vuonna 2005 hän sai Kalevalaseuran tunnustuspalkinnon ja 2014 Ranskan valtion Ordre national du mérite -tunnustuksen sekä nimityksen Suomen Säveltäjät ry:n kunniajäseneksi. Tuomela on ollut jäsen monen kansainvälisen musiikkiorganisaation hallituksessa ja kilpailujuryssä. Erityisesti 1990-luvulla hän toimi myös kapellimestarina, lähinnä nykymusiikin ja oopperan parissa. Vuosina 1999-2008 hän oli uuteen taidemusiikkiin keskittyvän Musiikin aika -festivaalin taiteellinen johtaja ja vuodet 2008-2013 Joensuun Kaupunginorkesterin kotisäveltäjä. Suomen Säveltäjät ry:n puheenjohtajana hän toimi vv. 2010-14. Vuodesta 2020 hän on toiminut Hetan Musiikkipäivien taiteellisena johtajana.

Artikkeli Tapio Tuomela – a musical thriathlonist