Antti Puuhaara on tyylikäs musiikkisatu

HS 4.12.12
Antti Puuhaara-musiikkisatu Musiikkitalon Sonore-salissa. Musiikki Tapio Tuomela, libretto Erik Söderblom, ohjaus Aurélie Hubeau, varjoteatteri Francois Bancilhon, nuket Damien Caille-Perret. Musicatreize, joht. Roland Hayrabedian. Kertoja Olivier Boudrand.

KONSERTTI. Ranskalainen Musicatreize-yhtye on esittänyt Tapio Tuomelalta tilaamansa Antti Puuhaara –musiikkisatua jo parikymmentä kertaa kotimaassaan, joten oli hienoa, että se saatiin vihdoin viikonloppuna kuulla myös Suomessa. Tuomelan ja libretisti Erik Söderblomin tulkinta vanhasta kansansadusta vaikuttaa kaikkine kalevalaisine viitteineenkin huomattavan yleismaailmalliselta.

Saduille on ominaista, että ne kerrotaan, ja kertominen samalla etäännyttää tapahtumat niin ajassa kuin paikassakin. Antti Puuhaarassa etäännytys toimii hyvin: kertoja luo tarinalle kehyksen ja tarinaa kuvitetaan nukeilla, varjoteatterilla ja tietenkin musiikilla. Ritualistisen sävyn tuo se, että laulut esitetään suomeksi ja dialogit esittäjien äidinkielellä, tässä tapauksessa siis ranskaksi.

Tuomelan musiikki ei ole helppoa vaan elävää ja kunnianhimoista. Kahdeksanhenkinen lauluyhtye ja kuusihenkinen soitinyhtye tuottavat ääntä monin keinoin, mutta niin, että yhtenäisyys säilyy koko ajan. Siitä on kiittäminen paitsi Tuomelan musiikkia, myös Musicatreizen taitavia muusikoita ja laulajia.
Varsinkin ranskalaisten esittämänä teos tuo mieleen Stravinskyn tuotannon: musiikkisatu-teoslajin puolesta Renardin, kokoonpanon puolesta Sotilaan tarinan ja tarinan kohtalonomaisuuden puolesta Oedipus Rexin. Ehkä vaikutelmaa on osaltaan vahvistamassa koko esityksen tyylikäs visuaalisuus, jossa niin nuket kuin takaseinälle heijastettavat kuvat tekevät harkitun ja elegantin vaikutelman.

Samuli Tiikkaja