Saamen kieli soi shamanistisesti

KONSERTTI
Aboa Nova –konsertti Sigyn-salissa. Kapellimestari Tapio Tuomela, solistit baritoni Juha Kotilainen, mezzosopraanot Katriina Virta ja Mari Sares. Turun musiikkiakatemian NYTT-ensemble. – Tuomela, Berio.

Tapio Tuomelan säveltäjäkuvassa on vahva pohjoinen piirre

TURKU. Viitasaaren musiikin ajan taiteellinen johtaja Tapio Tuomela kuuluu Suomen merkittävimpiin nykysäveltäjiin. Hänen musiikkiaan ei ole viime aikoina esitetty kovin paljon.

Turun musiikkiakatemian Aboa Nova –säveltäjäsarja paikkasi aukkoa ja kutsui Tuomelan kevään ensimmäiseksi säveltäjävieraaksi.

Sigyn-salissa pidetty konsertti alkoi Nils-Aslak Valkeapään saamenkieliseen tekstiin perustuvalla Juoigga-teoksella, joka toi esiin keskeisen piirteen Tuomelan säveltäjäprofiilissa.

Kuusamossa syntynyt Tuomela on pohjoisen miehiä, jolle Lappi on tullut tutuksi monilla kalareissuilla. Baritonisolisti Juha Kotilaisen rehevä saamenkielinen laulu teki shamanistis-loitsumaisen ja myös maanläheisen vaikutuksen.

Juoigga herätti erilaisia konkreettisia ja taianomaisia luontoaistimuksia. Tuomelan musiikille on ominaista havainnollisuus ja siihen liittyen visuaalinen hahmotus.