Kuuhullua ääniakrobatiaa

HS 1.4.2008

Uusinta Lunaire ja Anu Komsi Sellosalissa. – Tuomela, Schönberg

KONSERTTI. Uusinta Lunaire-kokoonpano muodostuu Arnold Schönbergin Pierrot Lunairen soittajiston mukaisesti. Muusikoita on viisi, huilisti Lauri Toivio, klarinetisti Kimmo Leppälä, viulisti Maria Puusaari, sellisti Markus Hohti ja pianisti Emil Holmström.

Pelkkään Schönbergiin ei Lunairen tarvitse tyytyä, sillä Tapio Tuomela on säveltänyt 2004 oman, valoisamman versionsa kuuhullusta Pierrot’sta, kvinteton nro 2. Sanoja ei ole, joten kukin kuun lumoissa kulkeva voi valita musiikista itselleen sopivan hulluusasteen. Erityisesti teoksen loppu on upeaa 2000-luvun kvintettomusiikkia.

Schönbergin Kuuhullu Pierrot – Pierrot Lunaire, op. 21, on merkkiteos sadan vuoden takaa. Puheteatteria käyttävä teos pysyy arvostettuna, kun sen esittävät Anu Komsin tapaiset ääniakrobaatit.

Uusinta Lunaire liikkuu ketterästi tässäkin öisessä maisemassa, mutta innostuu liian usein soittamaan liian kovaa. Komsi käyttää mietteisiinsä mieluummin hiljaista rekisteriä tai kuiskauksia, mikä onkin tässä tapauksessa huutamista lujempaa kielenkäyttöä.

Annmari Salmela